Handlevogn

Det er ikke mulig å handle på denne siden. Kontakt din nærmeste forhandler.

I vår butikk finner du våre møbler av høyeste kvalitet med nøye utvalgte materialer – bygget av våre snekkere på Gotland siden 1997.

GAD velger svensk stein

Flytende bordplater i gotlandsk kalkstein er et kjennetegn på GAD, men nå ønsker vi også velkommen til steinen kjent som Skånes sorte gull.

Fra mai 2021 bruker vi kun svensk stein i vår møbelproduksjon. Våre granittbordplater fra Italia er byttet ut med sort diabas fra Hägghultsbrottet i Lönsboda. Et viktig steg i vårt bærekraftsarbeid!

G.A.D bord med diabaseski

Diabase er en eksklusiv og vanskelig å finne bergart som ble dannet under vulkanutbrudd fra jordens indre kjerne for 900-1500 millioner år siden, da glødende magma ble presset opp til jordoverflaten i de trange sprekkene i urbergarten.

Diabasen funnet og utvunnet i det nordøstlige Skåne og Hägghultsbrott siden forrige århundreskifte er spesielt ettertraktet for sin dype sorte tone, sin holdbarhet og sin vekt. Den har en matt og mettet eksklusivitet som kun finnes i solide naturmaterialer av høyeste klasse.

Som møbelstein er diabas meget slitesterk og kan rengjøres med hvilket som helst rengjøringsmiddel.

Kalkstein

Som tidligere kjøper vi kalksteinen vår fra Stenfabriken i Burgsvik på Sør-Gotland. Også her har det vært drevet fabrikker og steinbrudd i over hundre år, med samme tradisjonelle håndverk nå som da.

Kalksteinen i Østersjøen ble dannet for over 500 millioner år siden og består hovedsakelig av stoffet kalsitt og skjellrester fra koraller og skjell. Hoburg-kalksteinen er full av vakre fossiler som gjør hver skive unik. Fossilet kan være mer eller mindre fremtredende og dempes når skiven mattslipes.

Kalkstein beskrives ofte som følsom. Vi ønsker å vende oss mot den oppfatningen. Sitron og sure stoffer/midler kan gi varig skade på overflaten (som selvfølgelig kan slipes bort), men ellers er det eneste viktige å bruke riktig rengjøringsmiddel = såpe, og helst handle raskt. Såpe er alkalisk og renser overflaten uten å tette porene i steinen og hindre avfukting. For olje- eller fettflekker, bruk bensin eller T-sprit.

Tre

Det er vanskeligere å finne nok svensk tømmer av riktig type og kvalitet. Akkurat nå utvikler vi en rekke produkter laget i Gotlandsk kjernetre (furu) fra Ardre, som er et prestegjeld på østsiden av øya. Blant annet skal slagbordet kalt Ardre lages av dette treverket. Vi undersøker også muligheten for å utvikle møbler i Gotland alm.

Annet trevirke - det aller meste av det vi bruker, i bjørk og eik - finner vi ikke i tilstrekkelig høy kvalitet/kvantitet i Sverige. Vi kjøper bjørk av riktig kvalitet fra Finland og eik vokser i Europa. Vårt streben er å fortsette å utvikle produkter innen furu, og i et bærekraftsperspektiv er det også lurt å velge bjørk fremfor eik, fordi bjørk vokser og fornyer seg mye raskere.

Kjerneved fra Ardre blir blant annet Ardre-bord.

Hägghultsbrottet diabas Lönsboda
Forrige innlegg
Neste innlegg